Mindfulness ook effectief bij depressie

Jaren geleden is al bewezen, door veelvuldig onderzoek, dat mindfulness effectief is in de behandeling van terugkerende depressie. Terugkerende depressie is een vorm van depressie waarbij de persoon die hieronder lijdt keer op keer weer een depressie krijgt. Het inzetten van een mindfulness training, zoals word gegeven bij ‘nu ben ik hier’ zorgt ervoor dat er een patroon van gedachten doorbroken kan worden. Piekeren word gezien als de grootste klacht van depressie, omdat terugkerende gedachte het gevoelsleven ernstig beïnvloeden. Door middel van mindfulness oefeningen doorbreek je deze keten van gedachten, omdat je met de aangeboden oefeningen leert om je eigen gedachten als het ware te ‘temmen’.

Uit recent onderzoek blijkt nu dat mindfulness niet alleen effectief is bij terugkerende depressie, maar ook ingezet kan worden bij een ‘actuele’ depressie. Dit wil zeggen: een depressie die op dit moment gaande is. En dat is fantastisch nieuws voor maar liefst 640.000 mensen in Nederland. Dit is namelijk het aantal mensen dat in Nederland, volgende de Hersenstichting, kampt met een depressie. Schrikbarend veel, vind je ook niet?

Uit het promotieonderzoek van Joël van Aalderen, Radbout UMC, blijkt dat mindfulness ingezet kan worden bij deze depressieve klachten. Inzet zou klachten verminderen, niet laten verdwijnen. De inzet is dan vooral gericht op het minder piekeren, zoals hierboven beschreven. De training die hiervoor het meest effectief is, word binnen de mindfulness is Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) genoemd, ook gegeven bij ‘nu ben ik hier’. Bij deze variant word de nadruk met name gelegd op het denken en de automatische gedachten die ons soms kunnen overspoelen. Het doorbreken van de automatische piloot die er regelmatig voor zorgt dat gedachten die minder fijn zijn, terug blijven komen. Je kunt je misschien voorstellen hoe hinderlijk dit kan zijn als je kampt met depressieve klachten en het lastig is.

Van Aalderen kwam tot de conclusie dat de afname van depressieve klachten werd gestimuleerd door een positief effect op piekeren en malen van MBCT. Dit effect bleef werken tot een jaar na de training. “Mensen met terugkerende depressies hebben blijkbaar ook baat bij MBCT tijdens een actuele depressie”, aldus Van Aalderen. “Zij hoeven dus niet langer uitgesloten te worden voor deze psychologische behandeling. Vervolgonderzoek zal meer informatie moeten leveren voor wie MBCT wel en niet geschikt is.” om positieve gedachten te hebben.

Ben jij benieuwd hoe mindfulness jou kan ondersteunen en zou je hierover een vrijblijvend gesprek willen voeren? Aarzel niet mij te benaderen, ik ga graag het gesprek met je aan.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s