Nieuws: Massage&AD(H)D

‘Nu ben ik hier’ houd zich bezig met de laatste updates met betrekking tot een holistische (algehele kijk) op (geestelijke) gezondheid. Daarom houden we het laatste nieuws bij en spelen we hier op in. Toen ik van de nieuwe onderzoeken vernam rondom AD(H)D & Massage was ik dan ook meteen geïnteresseerd! Als maatschappelijk werker in de GGZ sector kom ik regelmatig in aanraking met mensen die de diagnose AD(H)D hebben en zich een weg worstelen met het ‘omgaan met’. Dit is namelijk niet zo simpel als een pilletje slikken en weer gewoon meedraaien.

Vandaar deze blog, om je te vertellen over AD(H)D en hoe ‘nu ben ik hier’ mee omgaat.

Wat is AD(H)D?

AD(H)D is een kracht! Een manier van gaan met het leven die veel van ons niet zullen herkennen. Toch, met de juiste manier van ‘omgaan met’ word het een kracht die goed ingezet kan worden. AD(H)D’ers hebben namelijk super mooie eigenschappen die erg goed ontwikkelt zijn, zoals: creativiteit, sterkte intuïtie, vinden van oplossingen, goed zijn in crisissituaties en gedrevenheid en enthousiasme. Daarnaast zijn zij vaak erg eerlijk (mede door hun impulsiviteit).

Maar wat is AD(H)D? De globale kenmerken van ADHD zijn hyperactiviteit en impulsiviteit en problemen met aandacht. Veel voorkomende symptomen zijn concentratie- en aandachtsproblemen, vaak dingen kwijt zijn, het moeilijk vinden een taak af te ronden, gebrek aan organisatietalent, en/of snel afgeleid zijn. Tot slot kan AD(H)D leiden tot een verminderd vermogen impulsen te controleren.

Tussen ADHD en ADD zitten verschillen.

ADD eigenschappen: laat in reactie, veel gedachten/blokkerende gedachten, dagdromen/afwezig zijn, zit vaak stil/observeert, zet door en daardoor hoog risico op burn-out, oog en zorg voor detail, vervangt onzekerheid door analyseren, functioneert op de achtergrond, komt vaker voor bij vrouwen, sterk inlevingsvermogen, lijdt mee, trekt zich terug, kijkt de kat uit de boom, kan moeilijk nee zeggen, stelt hoge eisen aan vriendschappen, medicatie blijkt minder vaak effectief.

ADHD eigenschappen: impulsief in reactie, doet snel zonder denken, druk/hyperactief en niet stil zitten, externaliseert emoties, geeft sneller op, minder aandacht voor detail, verhult onzekerheid door humor, functioneert op de voorgrond, komt vaker voor bij mannen, minder inlevingsvermogen, medeleven, zoekt afleiding bij anderen, handelt direct, zegt gemakkelijk nee, stelt minder hoge eisen aan vriendschappen, medicatie blijkt vaak zeer effectief.

  • Let op: dat je deze signaleren herkent betekent niet dat jij AD(H)D hebt. Mocht je het vermoeden hebben dat je AD(H)D hebt, raadpleeg dan altijd je huisarts of specialist.

Waarom Massage & AD(H)D?

Dr. Tiffany Fields, kinderpsychologe, heeft onderzoek gedaan naar massage en ontspanningstechnieken bij jong- volwassenen met AD(H)D. Uit haar onderzoek bleek dat de resultaten verbluffend waren. Ruim 75% van de groep gaf aan zich gelukkiger te voelen. Hun docenten melden dat zij zich beter concentreerden, minder hyperactief gedrag vertoonden of op de juiste momenten, waardoor zij ook zagen dat het impulsieve gedrag vele malen minder was. De aanpak bleek stress- verlagend te zijn.

Hoe komt dit?

Door onze grote vriend: Oxytocine! Oxytocine is een wondermiddel, ook wel knuffelhormoon genoemd, dat onze eigen hersenen aanmaakt. Echter als we stress ervaren dan word de aanmaak van dit hormoon ook minder, waardoor we in een spiraal belanden van stress- gerelateerde klachten. Je kunt je voorstellen dat je, wanneer je continu moeite hebt met aanpassen aan je omgeving, je stress ervaart.

Deze cirkel doorbreek je door de aanmaak van Oxytocine weer te stimuleren door aanraking/massage. Wie veel Oxytocine aanmaakt zal zich gemakkelijker kunnen ontspannen. Dit kun je bereiken door middel massage en ontspanningstherapie op regelmatige basis. Onze huid is namelijk het grootste maar ook het gevoeligste orgaan in ons lichaam. Onze huid vertelt ons of het warm of koud is, of we gespannen zijn en of we gezond zijn. Onze huid laat ons het verschil voelen tussen aanrakingen. Iemand met de diagnose AD(H) D is hier nog gevoeliger voor. Een knuffel of ander liefdevolle aanraking van iemand die je lief hebt of een duw van een onaardig iemand, je huid registreert het contact. Via dit huidcontact wordt de aanmaak van Oxytocine gestimuleerd. Aanraken is voor iedereen belangrijk, maar ook zeker voor iemand met de diagnose AD(H)D die gevoelig is, intuïtief sterk ontwikkelt en prikkels bovenmatig registreert.

Coaching programma Massage & AD(H)D bij ‘nu ben ik hier’

In 2016 zal ik starten met een nieuw coaching programma, gericht op een holistische aanpak rondom AD(H)D. De bedoeling is niet genezen, verre van. Ik ben er namelijk van overtuigd dat er niets te genezen valt. Dit klinkt misschien gek, omdat je zelf last hebt van je gedrag. Ik denk dat het er niet om gaat dat jij je aanpast aan de omgeving, maar dat je het heft in eigen handen neemt en je omgeving aanpast aan jou. Dit doe je door voor jezelf te zorgen en anderen te vertellen wat jij nodig hebt om dit te kunnen doen. Tijdens het programma doorlopen we verschillende onderdelen zelfzorg, die samen een uitgebalanceerd programma vormen.

We behandelen de thema’s: diagnose, aarden en hoe dit van belang is, voeding en slaapgedrag, affirmaties en meditaties en natuurlijk massage. Iedere sessie begint en eindigt met een kwartier- durende massage. Tevens leer ik je hoe je dit zelf toe kunt passen in je eigen (t)huis, zodat dit een instrument word dat je zelf toe kunt passen wanneer jij dit nodig vind.

 

Heb je interesse in het programma, wil je hier meer over weten? Mail of bel me gerust!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s