Terugblik op week 3 & 4: Ademruimte!

Vandaag een dubbel blog, want *oeps* door digitale mankementen en heerlijk weer is een blog over week drie er helemaal bij ingeschoten. Jammer!

Maar we zijn er weer. Toepasselijk, want in week 4 hebben we als thema: Aanwezig blijven.

Deze twee weken vormen een schakel met elkaar en verdelen de cursus in tweeën. Waar we de eerste drie sessies aandacht hebben besteed aan het oefenen van de ‘aandachtsspier’ gaan we nu over naar oefenen met het behouden van de aandacht in tijden dat je dit wellicht niet zo graag doet..in vervelende situaties. Dit doen we onder andere met de oefening: De ademruimte.

Ik vind dit een fijne oefening waarbij verschillende componenten van de mindfulness samenkomen. Je concenteren op je ademhaling heeft veel voordelen. Voordelen waar je niet eens lang naar moet zoeken, want…

Voordeel 1: Je adem is er altijd! (Oké…er komt ooit een moment dat dit niet meer zo is..maar voor nu…altijd aanwezig dus!). Omdat je adem er altijd is, heb je als het ware altijd je ‘meditatie tool’ bij de hand. Je kunt het opzoeken wanneer dit nodig is en ver zoeken is niet nodig.

Voordeel 2: Je hoeft niets te veranderen aan de manier waarop je ademt, maar dit mag natuurlijk wel. Op het moment dat jij je concentreert op je adem kun je proberen dieper door te ademen, naar je buik. Je zult bemerken dat je hier rustig van wordt. En als je dit geconcentreerd doet, dan ben je erg aanwezig in het nu en dus mindful van het moment.

Voordeel 3: Ongemerkt en zonder moeite verandert je emotie. De paradox in de mindfulness zit hem in het feit dat je graag anders wilt omgaan met emoties en er misschien ook een gevoel van ‘ervan af willen’  in zit. Maar het is niet mindful om vervelende emoties te passeren. Passeren is negeren en onderdrukken. Hetgeen je onderdrukt is niet weg, maar latent aanwezig en kan dus ieder moment weer de hoek om komen. Door je te richten op de adem ga je niet actief aan de slag met het negatieve gevoel, maar je passeert het ook niet. Toch zul je merken dat als jij je even op je adem hebt geconcentreerd de emoties veranderen. Zomaar, bijna vanzelf.

Voordeel 4: Ademen schept ruimte. Bedenk dat emoties soms ruimte nodig hebben en ook zullen nemen. Aandacht naar de ademhaling is niet de oplossing voor je emotionele problemen. Het kan je wel helpen niet in een vernauwd perspectief van een bepaalde emotie te raken en daarmee kan het je ook helpen niet in een automatisch patroon terecht te komen.

De ademruimte heeft de twee weken verbonden. Vanaf week 5 besteden we meer aandacht aan hoe de tools die we in de eerste weken hebben geleerd toe te passen in het dagelijks leven, ook bij minder fijne situaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s