Terugblik op week 2: In ons hoofd wonen; omgaan met hindernissen

denken

Denken, we doen het allemaal. Positieve of negatieve gedachten, alles komt voorbij. Zo ook tijdens het oefenen. Van de cursisten hoor ik gemengde verhalen; thuis lukt het wel maar op de cursus kan ik me niet concentreren, ik doe het goed want ik kan me ontspannen, ik verveel me en raak afgeleid…allemaal gedachten en mentale gebeurtenissen…want dat is wat ze zijn; gedachten zijn mentale gebeurtenissen.

Het doel in de mindfulness is om vaker en meer aanwezig te zijn bij onze ervaring op dit moment, zonder erover te doordelen. Bij je ervaring op dit moment blijven is lastig. Traditioneel gezien, vanuit de Vipassana meditatie, worden de factoren die ons in de oefeningen hinderen omschreven in vijf hindernissen: verlangen, afkeer, slapeloosheid, rusteloosheid en twijfel.

Iedere deelnemer had ervaring met één of meerderen van deze hindernissen tijdens het oefenen. Ze beïnvloeden de manier waarop je oefent, maar meer dan dat is het ook niet. Als je het dan hebt over accepteren wat er op dat moment is, is dat nu juist ook de les; als jij je verveeld, verveel je dan even. Kijk ernaar en laat het weer passeren.

Zowel plezierige ervaringen als slechte ervaringen zijn er om geleefd te worden. Maar het mooiste is als je er bewust van kunt genieten. De cursisten vullen deze week een soort dagboek in waar zij bijhouden welke plezierige ervaring zij hebben ervaren die dag, of zij zich er bewust van waren op dat moment, wat zij voelden in hun lichaam, welke emotie erbij kwam kijken, welke gedachten er waren en ten slotte wat voor gevoel en welke gedachte zij hebben terwijl je die omschrijft.

Hieronder mijn prettige ervaring:

Vandaag toen ik mijn trainersboek keek en me aan het voorbereiden was op de training vanavond werd ik blij van het vooruitzicht dat we vanavond weer aan de slag gaan. Ik was me er bewust van op dat moment. Het voelde warm in mijn buik. Ik had een blij gevoel en ik dacht: wat bof ik toch dat ik dit mag doen!

Wat ik er nu over denk? Dat we vanavond weer gaan knallen en ik daar enorm naar uitkijk…deze week: Bewust zijn van de adem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s