Mindfulness week 1: De automatische piloot

2012
Deze week was het zo ver: de eerste week van de Try-Out zomer Mindfulness training! Try- Out omdat het de eerste training is die ik geef in mijn hoedanigheid als ondernemer van ‘nu ben ik hier’ en omdat de training nog plaatsvindt voor mijn officiële opening (waarover over een tijdje meer). Ik ben een bofkont, want ik heb een groep van zes deelnemers om me heen verzamelt. Zes deelnemers die vol enthousiasme zijn begonnen, ieder met hun eigen intenties en mooie eigenschappen. Wat gaaf!

We zijn begonnen met het thema van week 1: de automatische piloot. Je herkent het vast wel; dat moment waarop je beseft dat je naar huis bent gereden zonder je bewust te zijn van de rit. Je kent de weg wel en je weet waar je harder of zachter kunt rijden, waar er auto’s van rechts komen en waar er kinderen op de weg kunnen spelen. En toch raakt het je dan weer, dat moment waarop je beseft dat je eigenlijk niet bewust hebt mee gemaakt dat je van A naar B reisde.

Ik wil graag mijn eigen ervaring met jullie delen, een ervaring die ik nota bene op deed de dag dat mijn training startte. Ik reed van Roosendaal naar Breda, dat doe ik regelmatig en is een ‘ritje van niets’. Ik ken de weg, dus muziek aan, raampje open en genieten. Ik verzonk in gedachten, over die avond en over wat er allemaal aan vooraf was gegaan…ik was weer eens aan het dagdromen en genoot er met volle teugen van. Tot het moment dat ik op keek en opeens een hele grote vrachtwagen op me af zag komen! Ik schrok me helemaal rot…maar nog geen twee seconde later drong de situatie tot me door…ik reed gewoon achter een vrachtwagen die een andere wagen aan het vervoeren was. Je begrijpt vast dat ik enorm veel zelfspot had op dat moment…want daar gaat de mindfulness trainer…enkele uren voor ik iets ging vertellen over ‘de automatische piloot’…

‘De automatische piloot’ is een bekend fenomeen. Je bemerkt dat je niet goed hebt opgelet in een gesprek, omdat je aan andere dingen aan het denken was…een dag vliegt voorbij en je denkt bij jezelf; wat heb ik nu eigenlijk gedaan?…of je rijdt opeens op je dooie gemakje achter een vrachtwagen die spookrijdend op je af komt 😉

De automatische piloot heeft voor en nadelen. Soms kan het erg handig zijn om even door te gaan, zonder al te veel na te denken. Andere keren is het jammer dat je niet bewust ‘bij het moment’ bent geweest. Tijdens deze eerste week hebben we een aantal oefeningen gedaan, zoals de bodyscan, om vanuit je hoofd in je lichaam te komen en de aandacht te leren herkennen en bewust te richten.

Ik heb enorm genoten van het enthousiasme van de groep en van het uitproberen van ‘wat werkt en wat werkt niet’. Dames, jullie zijn ontzettend fijne mensen en ik hoop dat we samen de komende weken de mooie dingen van mindfulness gaan ontdekken!

PS. De foto boven dit stuk tekst heeft mijn man gemaakt, om wat de spot te drijven met mijn ‘situatie’. Ik vind het een goede grap! 😉

2 gedachtes over “Mindfulness week 1: De automatische piloot

  1. Mijn eerste bodyscan thuis zit er op, moest wel ff wennen aan die mannenstem.
    Was een hele leerzame avond gister en heb al zin in volgende week.
    Best gek dat ik vandaag al een paar dingen gedaan en gegeten heb waar ik anders nie over nadenk en nu ff-tjes wel.

    Je bent een toppertje…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s