5 tips om meer mindful te zijn op je werk

Sinds dit jaar worden mindfulness trainingen vergoedt door een aantal zorgverzekeraars, met een verwijzing van de huisarts waarin hij aangeeft dat er sprake is van burn-out klachten. Verre weg de meeste burn-out klachten komen aan het licht op de werkvloer, waar van alles  verwacht wordt op een tempo en een manier die wellicht niet die van jou zijn. De oorsprong van de burn-out klachten hoeven echter niet altijd werk- gerelateerd te zijn. Er zijn tal van factoren die ervoor zorgen dat spanning kan groeien; een jong gezin, keuze stress, een zieke ouder of relatieproblemen gecombineerd met een drukke baan vragen het nodige van jou.

Bedrijven gaan daarom steeds meer inzetten op preventie (voorkomen) in plaats van genezen. Dit lijkt me echt een enorm goede zet die ertoe kan leiden dat burn-out klachten gaan dalen of in ieder geval eerder zichtbaar worden.

Voorliggend aan een burn-out zijn (milde) stressklachten, zoals hoofdpijn, een vol hoofd, nek en rugklachten, niet goed kunnen slapen of erg moe zijn. Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om relaxter op de werkvloer te staan.

1. Ga eens wandelen!

Heb je een ambulant beroep dan kom je nog eens ergens (ik kan uit ervaring spreken). Maar zit je de hele dag binnen, dan is er niets wat meer helpt dan naar buiten gaan en wandelen. Let wel; doe dit zonder telefoon en misschien ook maar gewoon zonder collega’s! 😉 In het Latijns is hier een mooie spreuk voor: ‘Solvitur Ambulando’. Dit betekent zoveel als: ‘het lost zich op in een wandeling’. Als er in het Latijns een spreuk voor is, is het de moeite waard om te proberen…

2. Adem in, adem uit.

Een basic mindfulness- tool is de ademhaling. Het anker dat je altijd bij je hebt, als je weer in het hier en nu wilt komen. Neem een paar minuten (en dan bedoel ik ook echt maar twee) tijd voor jezelf. Concentreer je op de ademhaling. Heb hierbij niet te intentie om niet na te denken, maar probeer enkel je ademhaling even alle aandacht te geven, meer niet. Als je dit regelmatig oefent, kan het werken als een mini-reset. Doe dit twee a drie keer per dag en je zult snel een verschil merken in je gemoedstoestand.

3. Vergeet de bullshit die multitasken heet.

Excuses voor mijn taalgebruik, maar wat is multitasken een onzin! Mannen zouden het sowieso niet kunnen en vrouwen zijn er goed in luidt de fabel…ik heb eerder het idee dat mannen van zichzelf iets meer mindful zijn 😉 Als je alles tegelijkertijd doet, doe je eigenlijk niets met je volle aandacht. Doe één taak met aandacht. Neem even pauze en ga hierna door met de volgende taak.

4. Oordeel niet (maar wees ook niet boos op jezelf als je het wel doet).

Oordelen is normaal, we doen het allemaal en het is niets onmenselijks. We zijn getraind om een mening te hebben. Maar hebben we er altijd iets aan? Ik heb zelf geleerd dat het mij meer rust geeft als ik probeer geen mening te hebben over hoe mijn collega’s hun werk doen. Ik vind het werkelijk waar niet relevant (mits het mijn werk niet beïnvloedt). Iedereen heeft goede of slechte dagen, ziet zijn beroep op zijn eigen manier of heeft intenties die bij hem of haar passen. Probeer hier neutraal in te staan en met mildheid naar je collega te kijken.

5. Wees in het moment: nu ben ik hier 😉

Je hebt ervoor gekozen te werken en die ochtend op te staan en naar je kantoor te gaan. Sta achter je keuze, wat je ook doet. Maar : Geniet. Later komt vanzelf en vroeger is al geweest. Gedachten dwalen altijd af, ook dit is menselijk. Een goede manier om te oefenen in concentratie is tijdens en vergadering (hoe saaier de vergadering, hoe beter de oefening ;-)). Ongetwijfeld dwaal je af, probeer je bewust te worden van het moment dat je afdwaalt en probeer de aandacht weer terug te pakken naar de persoon die aan het woord is. Wees niet te streng als je afdwaalt voor een tweede, derde of vierde keer. ok dit is heel normaal. Geef jezelf niet op je kop, maar zie het als een spelletje. Zodra je het leven gaat zien als een spel, wordt het namelijk veel leuker!

Have fun…en laat me eens weten of je iets hebt aan de tips en op wat voor manier! Of heb jij nog andere tips om relaxter te zijn op je werk? Deel die met me!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s