Mijn top 3 (gratis) mindfulness/meditatie apps!

Mediteren is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Tijdens achtweekse training komen er verschillende meditatie oefeningen voorbij. Deze variëren van de drie minuten ademruimte tot meditaties van ongeveer 40 minuten, zoals de ‘bodyscan’. Tijdens een training doe je mee en ‘onderga’ je als het ware de meditatie. Je laat je meevoeren door de stem van de trainer en doet mee met de rest. Mediteren wordt dan wat gemakkelijker, onder andere omdat je het samen doet.

Maar dan wil je thuis gaan mediteren…en dat blijkt een stuk lastiger! Ik kan uit ervaring spreken; ik vond mediteren super als ik in een groep was en tijdens een cursus mee ‘moest’ doen. Maar ik merkte dat de echte voordelen van mediteren de hoek om kwamen kijken als er ritme kwam in de meditaties. Dus elke dag mediteren, het liefst elke dag rond dezelfde tijd. En dat is lastig, geloof me…dat weet ik.

Ik ben s’ochtends begonnen, maar dat vond ik al snel teveel gedoe (en toch moet ik zeggen dat je dag op deze manier beginnen heerlijk is). Daarna ben ik in de avond gaan mediteren; heerlijk! Maar je kon het in mijn geval geen aandacht oefening meer noemen…daarvoor sliep ik te snel 😉 En ondanks verwoede pogingen er een ritueeltje van te maken, zoals ik toch echt zou aanraden, mediteer ik nu gewoon als ik even zin en tijd heb. En gelukkig kan ik na een aantal jaar nu wel zeggen dat dat elke dag is. Niet elke dag even lang, maar wel met even veel plezier.

Wat me onder andere heeft geholpen is het uitproberen van apps op mijn Iphone. Ik had eerst een cd’tje en dat beviel erg goed, tot ik een weekendje weg ging en ik het toch een gedoe vond om mijn dc-speler/wekker ding mee te nemen. Dus dan maar, huppa, naar de App-store!

Ik ben veel apps tegengekomen en ik moet zeggen…ik wordt niet van alle apps even blij. Ik vind dat meditaties gratis moeten zijn, er zijn er immers ook genoeg te vinden op bijvoorbeeld YouTube en daar betaal je ook niet voor. Dus dat was voor mij een vereiste. Daarnaast vind ik niet alle stemmen even prettig om naar te luisteren. Daarnaast heb ik een allergie voor zweverigheid rondom mindfulness…dus als het in meditaties gaat over vleugels krijgen en als een adelaar boven het kabbelende water zweven…dan ben je mij kwijt.

Maaaaar…nu heb ik toch echt een top drie waar ik helemaal weg van ben! De top 3 is mijn persoonlijke top 3, dus dat wil niet zeggen dat het een objectief lijstje is. Alles behalve dat! Toch hoop ik dat je er iets aan hebt.

Hieronder mijn top 3 van meditatie/mindfulness apps:      

3. VGZ Mindfulness App
VGZ is één van de zorgverzekeraars die bij Burn- Out klachten 350 euro vergoedt voor een mindfulness training (te volgen bij een categorie 1 trainer). Dit doen zij vanaf januari 2015, zoals meer zorgverzekeraars doen. VGZ speelt hier slim op in door zelf een app op de markt te brengen; een mindful coach. Dit is een Nederlandstalige app.

CIMG6218

Pluspunten:

– Mooie, rustige vormgeving, groen met een lotus die naarmate je meer mediteert steeds meer opent;

– Selectie van de soort oefening werkt fijn en gemakkelijk;

– Veel informatie over verschillende onderdelen van mindfulness met uitleg over de herkomst en werking;

– Je kunt een tijdstip aangeven in de app waarop je een reminder krijgt om te gaan mediteren, handig! Deze kun je koppelen aan je agenda en dat werkt fijn als je op vaste tijdstippen wilt mediteren.

Minpunten

– Het ‘programma’  (onderdeel van de app) is gebaseerd op een mindfulness training, maar klopt niet met het officiële programma van een mindfulness training. Zo duurt het programma bijvoorbeeld vijf weken en een officiële training altijd acht weken (excl terugkombijeenkomst).

– Vormgeving is lekker rustig, maar weinig uitdagend. Persoonlijk mis ik dan iets.

2. Calm

Calm is zoals de naam zegt heerlijk rustgevend. Je kunt kiezen uit verschillende achtergronden met bijbehorende geluiden, zoals; een regenwoud (met bijbehorende plensbui), een meer in de bergen (golfjes en een briesje), een strand met een ondergaande zon (golven) en een blauwe lucht met wolkjes (geen geluid, complete stilte). Dit is een Engelstalige App.

CIMG6216

Pluspunten:

– Hele mooie vormgeving, je zou zo twintig minuten naar dat regenwoud staren 😉

– Geluiden zijn rustgevend (maar dat is erg persoonlijk);

– Meditaties zijn fijn en duidelijk ingesproken.

– Erg laagdrempelig en daarmee super geschikt als je begint met mediteren!

Minpunten.

– Ik wordt soms iets te ontspannen en heb moeite om niet in slaap te vallen (sorry, dat is weer heel persoonlijk, maar wel opvallend)

– De app is Engelstalig, dat is niet voor iedereen werkbaar.

– Wellicht vinden sommigen mensen de natuurgeluiden juist storend?

1. Stop, Breathe & Think

Mijn absolute nummer 1 is de app ‘Stop, Breathe & Think’. De app is mooi vormgegeven zonder zweverig te zijn; en daar houdt ik van! Daarnaast kun je stickers verdienen! Jaja…je las het goed; stickers verdienen!

CIMG6214

Pluspunten:

– Had ik al gezegd dat je stickers kunt verdienen? Na je eerste meditatie verdien je een sticker, maar ook na bijvoorbeeld tien minuten mediteren, je eerste ‘gedeelde’ meditatie etc;

– Met ‘eerste gedeelde meditatie’ bedoel ik gedeeld op Social Media. Je kunt via Facebook of Twitter je meditatie delen als je klaar bent. Je krijgt dan elke keer een ander personage te zien en ik kan me voorstellen dat het stimulerend werkt. Ook leuk als je met vriendinnen hebt besloten te gaan mediteren en elkaar op deze manier op de hoogte houdt en wilt stimuleren het mediteren vol te houden.

– Aan de hand van je stemming biedt de app passende meditaties aan.

– De app houdt bij hoe lang je gemediteerd hebt, hoeveel dagen achter elkaar je gemediteerd hebt en welke stickers je hebt verdient.

Minpunten:

– ook deze App is Engelstalig.

Ik ben over alle drie de apps enthousiast. Je krijgt geen reclames te zien tussendoor en wordt ook niet elke keer geconfronteerd met betaalde opties. Echter zijn deze opties er wel, als je het aanbod wilt uitbreiden.

Bonustip: So Chicken!

CIMG6219

Ken je So Chicken nog niet? Jammer zeg! Meteen downloaden zou ik zeggen. So Chicken is een blog/website en dus ook app vol met interessante artikelen die je even tussendoor kunt lezen. Geen geleide meditaties en dergelijke, mar wel veel inspiratie en positiviteit!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Ik hoor graag met welke apps jullie slechte of goede ervaringen hebben en of je de tips wat vond! Let me know!

 

 

5 gedachtes over “Mijn top 3 (gratis) mindfulness/meditatie apps!

  1. Pingback: Mijn top 3 (gratis) mindfulness/meditatie apps! | nubenikhier

  2. Ik ben vanochtend begonnen met de app Calm. Tot nu toe ben ik enthousiast, maar ik heb pas 2 meditaties gedaan. Ik heb een daily reminder ingesteld, handig.

    Het regengeluid vind ik erg relaxed: de andere geluiden vind ik erg op elkaar (en op ruis) lijken. Misschien download ik dus nog wat nieuws, dat kon ook gratis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s