De 7 pijlers van Mindfulness en hoe irritant deze kunnen zijn.

2012

Jon Kabat- Zinn, de grondlegger van de MBCT/MBSR training, onderscheidt 7 pilaren die samen een meer aandacht volle basishouding zouden vormen.

Niet oordelen

Iedereen herkent het wel; er loopt iemand de ruimte in en je hebt meteen gedachten over die persoon: wat een mooie broek/ wat een raar kapsel/ ze loopt gek/ wat een leuk persoon. Allemaal oordelen en vooroordelen over iemand die je nog niet kent. Niet iedereen doet het even vaak, maar iedereen denkt het wel eens. Los van de oordelen over een ander, hebben we ook vaak oordelen over onszelf. Stemmetjes in ons hoofd die ons zeggen wat we goed doen en wat niet. De strenge stemmetjes blijven soms wat langer hangen dan ons lief is en dat kan erg irritant zijn, vind ik zelf!

Bij mij uit zich dit bijvoorbeeld in onzekerheid. En dat is lastig! Dat ik mindfulness trainer ben, wil ook zeker niet zeggen dat ik er al ben, verre van! Ik ben me echter wel bewust van de kracht van de oordelen. Bij mindfulness gaat het erom dat je oefent om deze oordelen als gedachten te zien en niet als feiten.

Geduld hebben

Als jonge vrouw in deze tijd ben ik geconditioneerd om te geloven dat alles maakbaar is. Niet alleen mijn carrière, maar ook mijn lichaam en wat ik ga bereiken in het leven op zich. Mispoes! Het leven loopt gedeeltelijk ook gewoon lekker hoe het loopt. Het kan goed zijn dat jij je bedenkt dat je een volgende stap in je leven wilt zetten (afvallen, een huis kopen, een kindje krijgen, een studie afronden). Maar als dit dan niet gaat zoals je wilt, loop je gefrustreerd rond. Geduld hebben is niet meer onze sterkste kant. Zoals ik zei, we zijn geconditioneerd; er is ons aangeleerd dat we zelf bepalen hoe het leven loopt door de keuzes die we maken.

Een keuze kan echter ook zijn om geduld te hebben, niet altijd tegen de golven in willen zwemmen…maar af en toe gewoon lekker op onze rug liggen om mee te deinen op het water…

Altijd weer opnieuw beginnen

En als je er dan tegenaan loopt dat het niet loopt zoals het moet lopen, bedenk je dan dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Iets met ‘pluk de dag’ en dergelijke, maar dan voor gevorderden. Als het om mindfulness gaat kun je ook altijd opnieuw beginnen. Heb je een paar weken niet geoefend? No problem, begin gewoon weer. Een leraar was ook ooit de beginner die niet opgaf.

Vertrouwen

Sommige gebeurtenissen kunnen irritant, saai of pijnlijk zijn. Je loopt ertegenaan tijdens het oefenen van je mindfulness oefeningen of je meditaties thuis. Het is dan, zoals in andere situaties, fijn om vertrouwen te halen uit anderen; ‘heb ik het goed gedaan?’. Het zou mooi zijn te gaan vertrouwen op jezelf. En dat is echt lastig, vind ik zelf. Die bevestiging is heerlijk. Toch heb ik soms al momentjes dat ik mezelf die bevestiging kan geven en dat voelt nog beter.

Vertrouwen hebben gaat verder dan vertrouwen hebben in jezelf. Het gaat erom dat je erop kunt vertrouwen dat een situatie goed is zoals hij is. Dus even praktisch gezien: als iets niet aangenomen wordt voor de ene baan, je erop kunt vertrouwen dat die andere baan dan wellicht beter bij je past of beter op jouw pad past.

Niet streven (niets willen bereiken)

In de boek/film ‘Eat, Pray, Love’ (aanrader!) zit een uitspraak die ik regelmatig hoor als ik denk aan ‘niet streven’: “La Dolce Far Niente”. Dit zou zoveel betekenen als ‘het zalige niets doen’. Dus niets willen, niet streven, niet hard werken maar gewoon er zijn. Dit doe je als je mediteert, maar is ook heerlijk om te oefenen zodat je het onder de knie krijgt naast je meditaties. Gewoon even niets willen.

Is het raar als ik zeg dat ik deze pijler nog het meest lastige vind?

Acceptatie

Acceptatie is iets heel anders dan iets goed vinden. Je kunt een situatie accepteren, zonder er blij mee te zijn. Acceptatie wil dan zoveel zeggen als niet strijden tegen de situatie, maar ernaar kijken zonder te vechten. Iets dat pijn doet, doet immers zoveel meer pijn als je ook nog eens bezig bent met vechten tegen de pijn. Je hebt dan als het ware twee problemen, de situatie en de gedachten die de situatie met zich mee brengt.

Als iemand die chronisch ziek is, vind ik dit wellicht de moeilijkste pijler. Zonder al te veel te klagen vertel ik je even over de situatie op dit moment: ik zit nu thuis met een ontsteking aan mijn oog. Mijn gedachten gaan dan met me aan de haal, want het is niet alleen die ontsteking, maar ook de pijn die ik al heb in mijn benen en de gedachten van hoe frustrerend het is dan ik me heb moeten ziek melden. Voor ik het weet heb ik daardoor niet één probleem, maar wel drie problemen!

Eigenlijk is dit nergens voor nodig, want die andere pijn die had ik al en dat ik me ziek heb moeten melden is vervelend maar geen probleem op zich. Dat oog is trouwens wel enorm vervelend! Maar buiten dat…is het leven best oké 😉

Loslaten

De oplossing is net zo uitdagend als het probleem: loslaten. Loslaten is misschien wel het moeilijkste, maar ook fijnste wat je kunt ervaren. Loslaten van de gedachte over het probleem, het oordeel dat je voelt, het niet streven, kortom..alle andere pijlers staan of vallen wat mij betreft met het loslaten.

Zoals ik in de titel van deze blog zeg, die pijlers vormen de basis van een ‘mindfulle’ houding. Maar jeetje…dat heb je niet zomaar onder de knie. Daar heb je wel een cursusje voor nodig (en komt dat even goed uit ;-)). Daarnaast is het belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn, mildheid is de basis. Mild zijn voor jezelf: als het vandaag niet lukt, dan lukt het morgen wel. Het gaat om de intentie, wil je werken aan de dingen die je dwars zitten? Dat kan! Het tempo bepaal je zelf en dat is voor iedereen verschillend. Ik denk dat bewust worden van waar je soms tegenaan loopt een eerste stap is in de oplossing, daarna kijk je wat nu eigenlijk echt het probleem is: het probleem of je gedachten over het probleem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s