Wat mediteren vooral niet is.

Mediteren is een essentieel onderdeel van een mindfulness training. In de regel ook het onderdeel waar ik de meeste (sceptische) vragen en opmerkingen over krijg. Daar is niets mis mee. Als je ergens aan wilt beginnen of interesse in hebt is een kritische houding erg gezond.

In deze blog wil ik aan het licht brengen welke vooroordelen ik het meeste hoor en daar mijn mening over geven. Wellicht kun je er iets mee!

1. Mediteren is zweverig.

Oké, dit was een inkoppertje…want wat hoor ik dit vaak! Zoals ik hierboven al zeg; niets mis met een gezonde kritische houding. Maar ik ben bang dat in dit geval de uitspraak ‘onbekend maakt onbemind’ meer dan waar is. Mediteren gaat over in het hier en nu zijn, alleen maar zitten en zijn. Niet- reactief, dus zonder reactie op wat er ‘voorbij’ komt. Aan ‘wat er voorbij komt’ is niets zweverigs of spiritueels. Als jouw hersenen het doen, net zoals de mijne, heb jij gedachten en gevoelens. Deze gedachten en gevoelens gaan vaak over wat je gedaan hebt of nog moet doen. Normaal gesproken reageer je hierop door erover in gesprek te gaan, een lijstje te gaan maken, verder te verzinken in piekeren en peinzen of door afleiding te zoeken. Als je mediteert doe je dit niet, maar leer je de gedachten zien als ‘mentale wolkjes’. Again, niet zweverig, je weet wat wolken zijn toch? Je gaat je gedachten zien als wolken die voorbij gaan, zoals je dat gewend bent in de lucht. Zo gaan je gedachten ook voorbij en rest alleen nog het ‘hier en nu’. Zweverig? Ik denk het niet. Ik denk alleen wel dat je het wellicht niet kent…maar dat kan mijn vooroordeel zijn. 😉

2. Als je mediteert denk je niet na.

Een veel voorkomend misverstand en streven van beginnende cursisten is dat zij niet meer willen denken als zij mediteren, de fabriek moet stilstaan en alles zou dan rustig moeten zijn. Hoe fijn dat voor sommigen mensen ook zou lijken, dit is niet het geval. Je kunt je hersenen niet aanleren niet te denken of te voelen. Dit is een hele normale hersenfunctie die je erg zou missen als hij er niet meer was. Het moet geen streven zijn niets meer te denken als je mediteert. De kunst zit hem erin dat je geen waarde meer hecht aan je gedachten over het verleden of de toekomst. Je laat het oordeel los, niet de gedachte.

Je kunt het zien als dat meditatie er niet gericht op is om je hoofd leeg te maken, maar erop gericht is de leegte onder de duizend gedachten te vinden die al in je hoofd zitten.

3. Ik heb geen tijd om te mediteren.

Ik zou nu kunnen zeggen dat je overal kunt mediteren, dat het in het drukste schema nog past. Maar dat is echt niet zo. Voor meditatie moet je tijd nemen. Jezelf een moment gunnen waarop je gaat zitten, dit kan vijf minuten zijn of een half uur. Je kunt het zien als onderdeel van je zelfzorg (je zegt toch ook niet dat je geen tijd hebt om je tanden te poetsen?).Maar tijd nemen en dit jezelf gunnen is niet altijd makkelijk.Ik worstel er zelf ook regelmatig mee, dan is er weer een week voorbij zonder dat ik ‘gezeten’ heb. Jammer, want als ik het wel doe merk ik dat ik meer rust heb.

Dus, zoals een oud Zen- gezegd luidt: “You should sit in meditation for 20 minutes a day. Unless you’re too busy; then you should sit for an hour”.

4. Meditatie is voor boeddhisten.

Klopt. Maar ook voor hindoe sten en christenen. En misschien wel gewoon voor iedereen die wil mediteren. De Boeddhisten hebben sowieso niet het alleenrecht op de meditatie. Mediteren kent namelijk een uitgebreide geschiedenis in verschillende geloven.

In het Christendom wordt meditatie ook wel contemplatie genoemd. Waar contempleren voornamelijk ‘overwegen’ betekent. Bij deze vorm van mediteren wordt een object, klank of geschrift gebruikt om te contempleren. Oftewel, stil te staan bij diens betekenis. Dit doet men in stilte. Precies, zoals mediteren ;-).

In het Hindoeïsme is concentratie- meditatie voornamelijk erg gebruikelijk. Dit wordt ook wel ‘samatha‘ genoemd. In het hindoeïsme staat het streven naar totale ontspanning centraal, aan de hand van bijvoorbeeld yoga oefeningen. Bij totale ontspanning wordt je als het ware getuige van de situatie en ben jij je ware ik. Hindoeïsme werken veel met de ademhaling in combinatie met bewegen, zoals in veel populaire yoga vormen ook wordt gedaan.

Boeddhisten onderscheiden twee vormen van meditatie. Namelijk concentratie-meditatie en vipassanameditatie. Vaak worden beiden vormen gecombineerd en vloeien ze in elkaar over, de combinatie van beiden methodes kun je vinden in de Zen meditatie. Bij deze vorm van meditatie gaat het vooral over het bemerken van veranderingen in je geest.

In de Islam wordt geen gebruik gemaakt van meditatie zoals hierboven beschreven. Ik heb hier verder zelf geen ervaring mee of verstand van, maar heb het geluk een paar goed onderwezen en open moslima’s in mijn kennissen kring te hebben die mij hebben verteld hoe er in de islam naar meditatie wordt gekeken. Wat hier bij naar voren kwam is dat de Islam enkel gebed kent en de focus in het geloof volledig bij Allah ligt, als God. Waar andere geloven de gelovige zelf centraal stelt, stelt de Islam Allah centraal. Daarmee streef je dus automatisch niet na wat in de andere geloven wordt na gestreefd. Dank jullie wel voor de informatie, dames!

5. Een rustige meditatie was een goede meditatie.

Gelukkig niet. Dat zou betekenen dat je erg vaak een slechte meditatie zou hebeben, voor zover je een meditatie slecht of goed kunt noemen. Bij een meditatie is het heel normaal dat er van alles door je hoofd gaat. De afleiding is dan ook de oefening. En de meeste afleiding vind je in jezelf, in de vorm van verveling, slaperigheid of irritatie.

6. Meditatie is niets voor mij.

6 is mijn lievelingsnummer, dus daar eindigen we mee. Mediteren is  niets voor mij, hoor ik wel eens. Men basseert dit dan op bovengenoemde vooroordelen. Nu ik ze, hopelijk, ontkracht heb of hiertoe een poging heb gedaan…ben ik benieuwd naar jouw mening. Heb je wel eens gemediteerd? Zo ja, hoe beviel dit? Waarom doe je het niet meer? Of waarom doe je het juist nog wel?

4 gedachtes over “Wat mediteren vooral niet is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s