Leer ‘nu ben ik hier’ kennen: Het Ohm teken in mijn logo

Ik heb jullie de afgelopen posts verteld over de Bart de Graaff Foundation, die me ondersteunt bij het oprichten van mijn eigen onderneming. Nu wil ik jullie beetje bij beetje gaan vertellen wat ‘nu ben ik hier’ is en waar het voor staat.

Logo_lightgrey

En ik begin met mijn logo (hierboven te zien), waar ik ontzettend blij mee ben! Dit logo is ontworpen door Niek Geurts, vormgever en fotograaf, te vinden op http://www.niekgeurts.nl. Ik vind het een super logo omdat er veel facetten in zitten die bij me passen. Naast de kleuren en de ronde vormen van de afbeelding en de letters  vind ik het Ohm (aum) symbool erg mooi.

Het Ohm symbool stamt uit verschillende religiën/ levenswijzen. Zo heeft het symbool onder andere wortels in het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Met de laatst genoemde ben ik bekend en daar baseer ik mijn uitleg dan ook op.

Het Ohm teken, dat je eigenlijk uitspreekt als Aum, wordt veel gebruikt in mantra’s. Mantra’s zijn zinnen of combinaties van woorden die gebruikt worden tijdens meditatie of gebed. Het zou zo zijn dat het opzeggen van deze combinaties en het focussen op de trillingen tijdens de uitspraak een diepere staat van bewustzijn teweeg kunnen brengen. Een ‘bekende’ en veel gebruikte combinatie van woorden die men mantra noemt is bijvoorbeeld: ‘Ohm Mani Padme Hum’. Waarbij ‘Ohm’ en ‘Hum’ klanken zijn en ‘Mani Padme’ ‘het juweel in de lotus betekent’.

Over de betekenis van het woord ‘Ohm’ zijn verschillende visies bekent. Zo staat het voor: De Bron, God, het universele en kent het betekenissen als eeuwigheid en oneindigheid. Men zegt ook wel: ‘wie de klank kent zal verkrijgen wat hij wil’. Die laatste spreekt me natuurlijk enorm aan 😉

De klank die men dan bedoelt is ‘Aum’ en de betekenis die me dan ook aanspreekt is de betekenis van de individuele letters (die afstammen van het Sanskriet). Waarbij het symbool dat je in mijn logo ziet een aaneenschakeling is van de letters die ‘Aum’ vormen en allemaal een eigen betekenis hebben die gericht zijn op de verschillende niveaus van bewustzijn. Hieronder zie je deze betekenissen uitgelegd per onderdeel van het symbool.

betekenis ohm

Ik wilde graag de uitleg van het symbool met jullie delen. Voor mij staat het voor het geloven in mogelijkheden, in iets dat groter is dan wij zijn, het maken van je eigen lot en je bewustwording van wie je zelf bent en de wereld om je heen.

Het is ook niet voor niets dat ik besloten heb om het symbool te laten tatoeëren. Dus sinds gisteren heb ik een blijvende herinneren aan waar ik voor sta, voor het geval ik het ooit even zou vergeten.

Ik wens jullie een fijn weekend toe! Dank jullie wel voor het lezen!