Zonder Bart geen Bikkels

Hoi allemaal,

Allereerst een fijn weekend! Het is tijd voor een tweede blog en die wil ik aan niemand anders wijden dan aan Bart de Graaff. Want zonder Bart (zo mag ik hem noemen, want we zijn Facebook vrienden) geen Bikkel.

Om maar even met de deur in huis te vallen: ik was vijftien jaar toen Bart overleed en ik lag op dat moment erg ziek in het ziekenhuis in Roosendaal. Eén dag later werd ik overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam, waar ik vanaf toen drie maanden in coma heb gelegen. Het laatste nieuwsbericht wat ik me herinner voor dat coma, was het overlijden van Bart de Graaff. Dat zijn natuurlijk twee dingen die niets met elkaar te maken hebben. Bart en ik hebben elkaar nooit gekend. Toch, door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden, het Bikkel worden, voelt alsof we een ‘lijntje’ hebben. Dat klopt ook wel, want zonder Bart geen Bikkels.

Aangezien ik vijftien jaar was toen Bart overleed en mijn tv- interesse voor die tijd niet veel verder kwam dan TMF, heb ik niet veel van Bart gezien. Wat ik zag vond ik vooral erg grappig. Nu ik mezelf ook Bikkel mag noemen, ben ik me gaan verdiepen in wie Bart was en ik begrijp nu waar het respect vandaan komt, wat een held!

Bart de Graaff is voor altijd 35 jaar en was televisiemaker, omroepbaas, presentator, tv- talent, voorzitten en boegbeeld van BNN maar vooral brutaal, eigenzinnig, gedurfd en gedreven. Zoals op http://bartfoundation.nl/over-bgf/bart-de-graaff/ te lezen is, had Bart het vermogen te choqueren, te ontroeren en te amuseren.

Bart, wat baal ik ervan dat wij elkaar nooit hebben leren kennen. De manier waarop jij in het leven stond spreekt me enorm aan. Je was nierpatiënt, dikke pech, maar maakte er het allerbeste van. Zelfs na je dood heb je een groep mensen om je heen verzameld die elke dag aan je denken en daar mag ik nu deel van uitmaken. Daarvoor dank, niet alleen aan jou, maar ook aan je zus Mirjam. Zij en de mooie mensen die zij om zich heen heeft verzamelt zetten jouw gedachtegoed voort door andere Bikkels te helpen hun droom te verwezenlijken.

Bart, we hebben elkaar dus nog nooit ontmoet. Maar weet dat wat ik ga doen ook altijd samen zal hangen met jouw gedachtegoed en manier van leven. Ik ga ernaar streven mijn Bikkel eigenschappen vast te houden en te vergroten en daarmee net zo brutaal, eigenzinnig, gedreven en en gedurfd te zijn.

Als jullie vanavond een drankje doen, drink er dan ook één op Bart!